Blog

Selen i COVID-19

by in Aqua Doria December 11, 2020

Selen i Covid-19

Coronavirus (Covid-19)  i Selen(Se) ?

Prema NCBI(Nacional Center for Biotehnology Information) u prevodu Nacionalni centar za Biotehnološke informacije :

Selen (Se) je sveprisutni element sličan sumporu (S) koji postoji u Zemljinoj kori u različitim organskim i anorganskim oblicima. Koncentracija selena uvelike varira ovisno o zemljopisnom području. Posljedično, sadržaj selena u prehrambenim proizvodima također je promjenjiv. Poznato je da je niski Se povezan s povećanom učestalošću raka i srčanih bolesti. Stoga je uputno prehranu dopuniti ovim elementom, iako u pravilnom obliku. Natrijev selenit, može oksidirati tiolne skupine u virusnom proteinu disulfid-izomerazi, čineći ga nesposobnim da prodre u zdravu staničnu membranu. Na taj način selenit inhibira ulaz virusa u zdrave stanice i ukida njihovu infektivnost. Stoga se ovaj jednostavni kemijski spoj potencijalno može koristiti u nedavnoj borbi protiv epidemije koronavirusaSelen (Se) je sveprisutni element sličan sumporu (S) koji postoji u Zemljinoj kori u različitim organskim i anorganskim oblicima. Koncentracija selena uvelike varira ovisno o zemljopisnom području. Posljedično, sadržaj selena u prehrambenim proizvodima također je promjenjiv. Poznato je da je niski Se povezan s povećanom učestalošću raka i srčanih bolesti. Stoga je uputno prehranu dopuniti ovim elementom, iako u pravilnom obliku. Iako se povećane koncentracije Se u krvi mogu postići različitim farmakološkim pripravcima, samo jedan kemijski oblik (natrijev selenit) može pružiti istinsku zaštitu. Natrijev selenit, ali ne i selenat, može oksidirati tiolne skupine u virusnom proteinu disulfid-izomerazi, čineći ga nesposobnim da prodre u zdravu staničnu membranu. Na taj način selenit inhibira ulaz virusa u zdrave stanice i ukida njihovu infektivnost. Stoga se ovaj jednostavni kemijski spoj potencijalno može koristiti u nedavnoj borbi protiv epidemije koronavirusa.

Pitate se kako najlakše doći do dnevnog unosa Selena (Se)?

Vaš odgovor je : AQUA DORIA !

Crpi se iz dubine od 124 metra netaknute prirode Vrela Donjih, te svojim prirodnim putem sakuplja minerale iz prirode koji je čine izuzetno kvalitetnom.

Vrela Donja su poznata po izuzetno kvalitetnoj prirodnoj izvorskoj vodi, u narodu se pominju još u vrijeme austrougarske kao voda koja je okrepljivala vojnike iz tog doba.

Krečnjačkog je litološkog sastava što je čini izuzetno čistom i pitkom u prirodnom obliku. U blizini fabrike nije naseljeno područje niti je zastupljena industrijska zona.

Po svom hemijskom sastavu ubraja se u vrlo rijetke vode koje u sebi sadrže Selen koji je potreban svakodnevno našem organizmu. Voda Aqua Doria je bogata hidrogenkarbonatom i  niskim sadržajem natrijuma te  je  vrlo  pogodan za svakodnevni unos u neograničenim količinama.

Zahvaljujući povoljnom odnosu i sadržaju minerala mogu je podjednako piti  sve populacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *