Blog

Imunitet i selen!

by in Aqua Doria March 16, 2020
Jak Imunitet kao bitno stanje!

Imunitet: Prva linija obrane od CoVid-2019 je jak imunološki sistem. Proteini ulaze u sastav svih ključnih ćelija imunološkog sistema, kao što su antitijela i bijela krvna zrnca koja uništavaju viruse. Također, većina proteinske hrane sadrži mikronutrijente cink, željezo i vitamine B kompleksa, koji se neophodni za jak imunološki sistem.

U ovim namirnicama najviše oskudijevaju stariji ljudi i vegetarijanci. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), najviše umrlih je upravo iz populacije starih osoba. Lipidi, tačnije fosfolipidi (žumanjka jaja, maslinovo ulje, laneno ulje, riba) neophodni su za oporavak poremećene imunološke funkcije. Zdravlje imunološkog sistema ovisi i o zdravlju gastrointestinalnog trakta. 70 posto imunološkog sistema nalazi u našim crijevima. Za to su nam neophodni probiotski jogurti u svakodnevnoj prehrani. Uz probiotske jogurte preporučuju se i suplementacija probioticima.

Bijeli luk

Bijeli luk je prirodni antibiotik ima odličan učinak na imunološki sistem. Vitamin C je neophodan za jačanje imunološkog sistema, i to 1000 mg vitamina C dnevno. Najbogatiji izvori ovog vitamina su svježe voće i povrće, posebno paprika, nar, limun, naranča, kivi, trešnje, rajčica i kupus. S obzirom na to da koronavirus izaziva teške infekcije dišnih organa, ovaj vitamin je neophodan kako u prevenciji tako i liječenju. Vitamin E, kao hidrofobna molekula, posjeduje antioksidativna svojstva i zajedno s vitaminom C jača fizičku obranu organizma, jer ulazi u sastav kolagena, jača sluznicu, kako probavnog tako i respiratornog sustava.

U istu svrhu koristi se i beta karoten te provitamin vitamina A. Najzastupljeniji su alfa-karoten, beta-karoten, likopen, beta-kriptoksantin, lutein, zeaksantin, a nalaze se u mrkvi, batati, kupusu, špinatu, bundevi, brokuli, paprici, mahunama, zelenoj salati… Cink je neophodan mineral za održavanje dobrog imunog sistema. Izuzetno je važan za razvoj i aktivaciju T ćelija, bijelih krvnih zrnaca koje učestvuju u borbi protiv infekcije. Glavni prehrambeni izvori su sve vrste mesa i iznutrice, ribe i drugi morski plodovi mora, mlijeko i mliječni proizvodi, jaja, cjelovite žitarice. Također se može uzimati i cink kao dodatak prehrani (2×15 mg).

Selen je iznimno snažan antioksidans koji štiti od slobodnih radikala. Nestabilnih molekula kmogu oštetiti ćelijei tako potaknuti nastanak bolesti. Istraživanja su pokazala da selen pomaže u prevenciji raka, kardiovaskularnih bolesti, reumatoidnog artritisa, astme i drugih kroničnih bolesti.

Imunitet

Osim joda, selen je ključan mineral za normalnu funkciju štitnjače. Selen održava metabolizam i imunitet u “dobroj formi” te štiti organizam od štetnog djelovanja virusa, teških metala (žive, aluminija, arsena, olova, kadmija…).

Selen pozitivno utiče na mentalno stanje i raspoloženje – istraživanja pokazuju da su osobe s niskim nivoom selena u krvi sklonije depresiji.

Među najboljim su izvorima selena smeđi šampinjoni, shiitake gljive, plava riba (npr. srdela, tuna, losos, skuša, sleđ) i plodovi mora (kamenice, jastog, morski račići) te cjelovite žitarice (zob, ječam, smeđa riža). Aqua Doria je takođe sa prirodnim izvorom SELENA tako da i na ovaj način možete unijeti određene količine selena. Pored toga naučnici zbog CoronaVirusa preporučuju da se učestalije hidrirate i unosite vodu u organizam jer tada virus direktnije ide u želudac gdje ga uništava želudačna kiselina.

Značajne količine selena sadrže bijeli, luk, teleća jetra, janjetina, puretina, piletina, punomasno mlijeko, sjemenke suncokreta, brokula, mahune, kupus i kokos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *